Daha İyi Bir Hayat İçin
İnsanlar, isteyip de sahip olamadığı özellikleri kimde görürse ona kaptırırmış kendini.
Doğru, çünkü "boşluk" kabul edilemez bir olgu ve boşluğu hissettiğimiz anda, hemen yerini doldurabilecek bir şeyler ararız.
Mesela; güç. Zayıf bir insanın kendinden güçlü olarak gördüğü kişiye kalbini / beynini açması gayet doğal. Çünkü onunla birlikteyken kendi eksik yanlarını tamamladığını düşünür. Bu da kendini güvende hissettirir, ki temel ihtiyaçlarımızdan biridir bu güven duygusu. Hatta, kendi görevi olan şeyleri bile, bu güçlü gördüğü kişinin üzerine yıkar ki, ayrıca bir rahatlama şeklidir zayıf insan için. Zamanla bu "zayıf" kişi, düşünmek ve akıl yürütmek, sorgulamak gibi yaşamsal fonksiyonları da kaybetmeye başlar, ki asıl film burada başlar kanımca. Artık baktığı bir yön yoktur da, kendisinin yerine bakan, düşünen biri (veya birileri) vardır. "Güçlü" dediğimiz kişilerin de rolü burada başlıyor; iyi niyet içinde olan veya olmayan şeklinde. Çünkü, güç demek bir bakıma liderlik demek, hele ki zayıfların çok olduğu yerde kuşku götürmez bir kesinlik kazanır.
Liderlik özellikleri, kullanıldığı grup veya topluma göre değişiklik gösteriyor. Yani, kaliteli bir liderden beklediğimiz özellikleri her zaman göremiyoruz. Bu da söz konusu kişiyi, o grup veya toplumda lider yapan insanların kalitesinden geçiyor. Mesela, sesi yüksek çıkan, hitabet becerisi yüksek olan fakat tutarsız ve yalanlarla dolu konuşmalar yapan biri, zayıf grubu çok rahat bir şekilde etki altına alabiliyor. Hatta tüm algılarını ele geçirebiliyor.
Bence lider olmanın geçerliliği, sadece hitabet becerisinden değil, doğruluk ve dürüstlükten geçmeli. Hatta bunlar öncelikli sayılmalı. Her ne kadar teoride zaten böyle olsa da, dediğim gibi hitap edilen gruba göre ne yazık ki değişiklik gösteriyor.
Özgüveni yüksek, algıları güçlü insanlar bile bazen gücünü kullanamayabiliyor. Bu yüzden, kontrolü elden bırakmamak için ekstra çaba sarf etmeliyiz. Hatta gerekirse, bize zarar veren insanlarla kalmayıp, ona destek veren, büyüten yücelten o "zayıf" insanları da hayatımızdan çıkarmalıyız; "daha iyi bir hayat" için.
Yorumlar
Yorum Gönder